Minimum 4 letters

Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX

Exhibitions

18/10/2014 - 31/01/2015

Archaeological museum of Tarraco

La descoberta del passat i dels seus testimonis va experimentar, en el segle XIX, un gran impuls. Gràcies, sobretot, a l’emergència d’una societat nova sorgida dels efectes de la Segona Revolució Industrial i de les innovacions tecnològiques que aquesta va posar a disposició dels qui se sentien atrets per l’exotisme de llunyanes geografies i civilitzacions. Viatjar era més segur i previsible i, al mateix temps, la vella Europa era àvida de conèixer de primera mà tot el que fins aleshores havia format part d’un relat mític i d’arribar –i no precisament de passada– fins al darrer racó de món a la recerca de tota mena de recursos.

El MNAT ha volgut recuperar –en el marc de la celebració del festival internacional de fotografia SCAN– una part important d’aquell esperit i d’aquella il·lusió col·lectiva, acceptant l’oferiment de Xavier Mulet de presentar al nostre públic la rica i ingent documentació aplegada per un d’aquells erudits i inquiets aventurers, el polifacètic M. Ardan.

Els seus treballs de recerca duts a terme durant els darrers tres anys es recullen en aquesta mostra dedicada a un dels personatges més significatius i potser més desconeguts del segle XIX. Monsieur Ardan, pseudònim amb què va signar la seva obra aquest misteriós personatge, ens presenta des d’una visió introspectiva la societat, la ciència i la cultura de l’època mitjançant els estudis i les fotografies realitzats en algunes de les seves expedicions geogràfiques i viatges a llocs remots i desconeguts.

Amb l’esperit d’un “home del Renaixement” que dominava diverses disciplines com ara la fotografia, la literatura, el dibuix, la botànica, l’aeronàutica i també la ciència, va acabar els seus dies a San Francisco, Califòrnia, víctima d’una llarga malaltia just dos anys abans que, el 28 de juny de 1914, es cremés Château d’Eau, la seva residència a la Bretanya francesa on va desaparèixer gran part del seu llegat.

Aquesta exposició presenta una compilació de material divers provinent de diferents fons privats i institucions.

La recerca continua.

Next: Deltebre I. La història d'un naufragi... Un episodi del setge i de l'ocupació de Tarragona (1811-1813)
Previous: Històries de Tocador. Cosmètica i bellesa a l'antiguitat

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close