Minimum 4 letters

Deltebre I. La història d'un naufragi... Un episodi del setge i de l'ocupació de Tarragona (1811-1813)

Exhibitions

19/03/2015 - 05/10/2015

Archaeological Museum

El jaciment "Deltebre I" és un vaixell de transport militar d’una flota anglesa que, junt amb alguns altres vaixells del mateix comboi, es va enfonsar a la desembocadura de l’Ebre, en el marc del conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès, l’estiu de 1813.

Aquest vaixell formava part del comboi militar que actuà en el setge a la plaça de Tarragona. La presa i la defensa de la ciutat de Tarragona eren l’objectiu de la expedició marítima, organitzada pel lloctinent general, John Murray i dirigida pel contraalmirall Hallowell. Es pretenia dividir la península en dues parts i aturar el subministrament francès, per tal de trencar les línies de defensa franceses i obligar el mariscal Suchet a retirar-se de la línia del Xúquer i València. Aquesta operació constituïa una peça clau en el moviment estratègic de la guerra a l’est peninsular, que havia d’acompanyar una gran ofensiva aliada dirigida pel comandant general Lord Wellington. La flota militar estava formada per diversos vaixells HMS (His/Her Majesty’s Ship) de l’armada anglesa i altres que transportaven material bèl·lic i d’avituallament.

L’atac fou un fracàs i, durant la retirada, una sèrie de vaixells de transport van quedar embarrancats per un temporal a les goles de l’Ebre. Les fonts parlen d’un total de 18 embarcacions que van encallar, 13 de les quals van ser recuperades. Per tant, van quedar 5 vaixells perduts a l’Ebre amb la seva càrrega militar. Un d’aquests és l’anomenat Deltebre I.

Dos-cents anys després, el 2008, un pescador local, el Sr. Carles Somolinos, va comunicar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la troballa d’aquest vaixell. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha estat l’encarregat de la seva excavació i estudi.

Amb els resultats científics i amb els materials recuperats, les seus del MAC-CASC i el MAC-Girona van formalitzar una exposició temporal amb la finalitat de donar a conèixer la història del jaciment subaquàtic Deltebre I, i alhora, la tasca de l’arqueologia subaquàtica en general.

Ara es presenta, ampliada, al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona del 20 de març al 4 d’octubre de 2015 amb l’objectiu de donar a conèixer a les comarques de Tarragona aquest excepcional jaciment i, alhora, difondre un episodi fonamental de la nostra història contemporània, el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès i les seves repercussions a la ciutat.

En el seu primer format l’exposició Deltebre I  estava dividida en cinc àmbits: Una història real: el setge de Tarragona; El carregament d’un vaixell de transport militar; Vida a bord; Un gran vaixell. Una gran obra d’enginyeria i L’arqueologia subaquàtica. A la presentació a Tarragona s’incorporen tres àmbits més que plantegen, respectivament, L’ocupació napoleònica de Tarragona, L’evidència arqueològica i Els efectes de l’ocupació. Una ocasió que permet mostrar peces inèdites d’aquesta època, que pertanyen a les col·leccions del MNAT i altres elements molt rellevants com la sèrie de dibuixos de Vicenç Roig “Vicentó”, que mostren el destructiu efecte sobre la ciutat de la retirada dels francesos el 1813.

S’exposen, també, peces cedides pel Museu d’Història de Tarragona i pel Museu del Port de Tarragona.

Una altra de les novetats d’aquesta presentació és que es podran veure algunes de les peces recuperades en la darrera campanya d’excavacions del jaciment de Deltebre, entre elles la campana del vaixell, que s’exposa per primera vegada.

El muntatge de l’exposició té per objectiu explicar d’una manera propera uns fets reals, a través de la recerca arqueològica i explicats en primera persona, partir d’una narració novel·lada, que té com a protagonista un mariner, o a través del propis textos dels protagonistes del setge de Tarragona.

El muntatge museogràfic itinerant Deltebre I. Història d'un naufragi, realitzat per Rocamora Arquitectura, ha quedat finalista al premi Nacional Emporia 2014 com a 'Millor sistema d'una exposició itinerant'. 

Next: La moneda en època d'August
Previous: Monsieur Ardan, gran viatger del segle XIX

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance