Mínim 4 lletres

Logo Tinglado 4Tinglado 4

EXPOSICIÓ “TARRACO/MNAT”

La nina d’ivori, la Medusa, l’Antínous, l’emperador Luci Ver… aquestes i les peces més representatives del MNAT es poden veure en aquesta exposició de síntesi de la història de Tàrraco a les instal·lacions del Moll de Costa del Port.

Històries

L’exposició “TARRACO/MNAT” s’instal·la a l’antiga Estació Marítima, que va veure durant anys l’arribada i sortida de passatgers del Port de Tarragona. L’any 1986, aquest espai, juntament amb el conjunt d’instal·lacions del Moll de Costa, va deixar la seva funció de serveis vinculats al Port per obrir-se a la ciutadania i esdevenir una marca cultural de la ciutat.

Poc queda ja de l’enclavament natural que va afavorir el desembarcament dels romans i el desenvolupament de la capital de la Hispània Citerior.

Fa més de 2.000 anys que els romans van aixecar les primeres construccions portuàries artificials. Des de llavors, el port ha estat, amb més o menys fortuna, via d’entrada i sortida de productes, idees i persones.

La fisomia actual del Port es va començar a dibuixar al segle XVIII i es va definir a cavall dels segles XIX i XX. No només com espai per al tràfic de mercaderies, sinó també com a port pesquer, al voltant del qual es va aixecar el barri del Serrallo.

A partir de 1959, el Port va experimentar una forta transformació. La instal·lació de la indústria petroquímica, l’augment d’activitat i l’adequació a les noves tècniques de transport van comportar una ampliació i una reestructuració del Port que, alhora, van afavorir la recuperació del Moll de Costa per a la ciutat de Tarragona.

Avui, el MNAT és veí del Museu del Port, les sales d’exposicions del Tinglado 1 i el Tinglado 2 al Moll de Costa.

El 218 aC les tropes romanes, en lluita amb les cartagineses pel domini de la Mediterrània, van desembarcar en el que esdevindria la primera ciutat romana fundada a la Península Ibèrica i la base d’operacions de la conquesta d’Hispània.

De mica en mica, el primer recinte fortificat aixecat al cim del turó que dominava el poblat indígena ibèric es va anar ampliant i es va definir l’urbanisme de la Tàrraco romana.

Al segle I aC, Cèsar li va concedir l’estatus de colònia i, poc després, August la va nomenar capital de la província, cosa que va definir el paper singular de Tàrraco. El Fòrum de la colònia, el Teatre, el temple d’August o l’Arc de Berà daten d’aquesta època.

Al llarg dels segles I i II dC es van dur a terme importants obres i reformes a Tàrraco, com la de la façana portuària, el complex arquitectònic del turó o l’amfiteatre. Són obres vinculades a la seu de l’assemblea de notables de la província, que anualment es reunia a la ciutat, i, alhora, reflex de la promoció de Tàrraco, a la qual es va concedir, al segle I, el dret llatí, cosa que representava un pas cap al reconeixement de la plena ciutadania romana.

Però a banda de les grans construccions públiques vinculades al poder, Tàrraco era una ciutat viva que s’estenia a la part baixa emmurallada i a l’àrea entre el port i la desembocadura del Francolí. Gràcies a l’epigrafia, coneixem el nom d’esclaus, lliberts i ciutadans, homes i dones d’arreu de la Mediterrània que van viure en cases plurifamiliars o grans domus, gaudien a les termes públiques i treballaven en comerços, tallers o magatzems de la ciutat. Homes i dones que van trobar descans en els cementiris que s’estenien fora muralles, al llarg de les vies d’accés a la ciutat

Com a totes les ciutats romanes, l’ager de Tarraco s’estenia més enllà de les muralles. La seva jurisdicció abastava des del Llobregat fins al coll de Balaguer, al límit amb Terres de l’Ebre, i a l’oest fins a prop de Lleida.

Vil·les i establiments agrícoles abastien la ciutat amb els recursos necessaris; de vegades també eren residències senyorials propietat de ciutadans de Tàrraco, com és el cas dels Munts, a Altafulla. Aquesta vil·la va ser escenari per a l’oci, el descans i l’autorepresentació de les elits aristocràtiques, i podria estar relacionada amb l’estada de l’emperador Adrià a Tàrraco l’hivern del 122 al 123 dC.

El territori també proporcionava la pedra per a les construccions de la ciutat i l’aigua per abastir la població.

Dues grans vies travessaven el territori: la Via Augusta, que resseguia de nord a sud la costa de la península Ibèrica entre els Pirineus i Gades (Cadis), i la via De Italia in Hispanias, que sortia de Tàrraco cap a l’interior de la Península travessant Ilerda (Lleida).

A finals del segle III, Tàrraco va entrar en un període de crisi. A inicis del segle V aquesta situació es va revertir i Tàrraco va recuperar part del seu paper geoestratègic i polític. Amb la dissolució formal de l’imperi romà l’any 476 dC, Tàrraco va restar sota domini visigot fins a inicis del segle VIII.

Al segle V es va construir el monument de Centcelles, un dels conjunts arquitectònics tardoromans més importants d’Occident, que conserva un excepcional mosaic que decora la cúpula principal de l’edifici.

A partir d’inicis del segle VIII, Tàrraco i el seu entorn van esdevenir terra de frontera entre els regnes cristians i musulmans, en un context de davallada demogràfica i pèrdua de la categoria urbana. Una situació que no es va començar a redreçar fins al segle XII.

Prepara la visita

Gener, febrer, març, abril, maig, octubre, novembre i desembre:

 • de dimarts a divendres: de 9.30 a 18 h
 • dissabtes: de 9.30 h a 14 h i de 15 h a 18 h
 • diumenges i festius: de 10 h a 14 h

Juny, juliol, agost, setembre i Setmana Santa:

 • de dimarts a dissabte: de 9.30 h a 20.30 h
 • diumenges i festius: de 10 h a 14 h

Dilluns: tancat

Tancat els dies: 25 i 26 de desembre, 1 de gener i 1 de maig

Festius locals: 19 d'agost (Sant Magí) i 23 de setembre (Santa Tecla) el centre obre de 10 a 14 h. Entrada gratuïta.

Darrera visita:  15’  visita individual / 30’ visita grups

Entrada: 4,00€ (*)

(*) El preu de l'entrada inclou la visita a la Necròpolis de Tàrraco.

Entrada reduïda: 2,00€

 • Persones de 65 anys o més
 • Pensionistes
 • Titulars del Carnet Jove
 • Estudiants amb carnet d'estudiant internacional
 • Carnet de família nombrosa o monoparental
 • Grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia.
 • Persones membres del "Carnet Artesà" degudament identificades
 • Persones sòcies de l'"Associació Catalana de Crítics d'Art”, degudament identificades
 • Persones sòcies de la "CRAC. Conservadors-Restauradors Associats de Catalunya", degudament identificades

Entrada gratuïta:

 • Persones menors de 16 anys
 • Persones aturades
 • Persones membres de l'ICOM o de l'ICOMOS
 • Membres de l'Associació de Museòlegs de Catalunya
 • Guies turístics professionals
 • Professors d'ensenyament reglat
 • Professionals de premsa (amb comunicació prèvia per escrit)
 • Persones amb certificat de discapacitat (l'acompanyant tindrà també tarifa gratuïta si la targeta acredita que la persona necessita acompanyant)
 • Famílies d'acollida degudament acreditades
 • Grups d'estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia
 • Les persones professores del Consorci per a la Normalització Lingüística, degudament acreditades
 • Primer diumenge de cada mes 

TIQUET MNAT: 7 €

Tarifa conjunta que inclou la visita a les següents seus: Tinglado 4, Necròpolis de Tàrraco, Vil·la romana dels Munts i al Conjunt romà de Centcelles.

Moll de Costa. Port de Tarragona

43004 Tarragona (Tarragona)

Telf.: 977236209 / 977 25 15 15

mnat@gencat.cat

Com arribar:

A peu, a deu minuts de l'estació de tren. 

Amb el trenet turístic, parada Moll de Costa

Amb autobús, línia 22

Aparcaments propers:

Aparcament El Serrallo

Moll de Costa, Tarragona (davant del Tinglado 4)

Visites individuals: Itinerari "L'essència de Tàrraco i el seu teatre"

Primer diumenge de mes (d'octubre a juny)

Horari: 11 a 12.30 h

Preu: 5 € per persona. Menors de 5 anys (gratuït)

Necessària reserva prèvia

Visites concertades per a grups: Durada: 1 hora

Preu: 70 € per grup (de dimarts a divendres) / 85 € per grup (caps de setmana i festius)

Idiomes: català / castellà / anglès / francès

Al preu de la visita cal afegir-li el de l'entrada al centre.

Necessària reserva prèvia. 

Informació i reserves: 977 25 15 15 / mnat@gencat.cat

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar