Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

Congrés El monument tardoromà de Centcelles

25 d'abril de 2022

L’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF), amb el patrocini del Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana (PIAC) organitzen, entre els dies 28 i 30 de juny de 2022 el Congrés El monument tardoromà de Centcelles: dades, context, propostes. 

Aquest Congrés vol plantejar de manera completa el tema de la naturalesa i funcions d’un monument difícil d’interpretar i explicar, i sobre el qual s’han fet diverses hipòtesis. Pensem que, després del Congrés de Madrid del 2010, organitzat per l’Institut Arqueològic Alemany (DAI), i amb les dades del monument a disposició ofertes per les Actes d’aquest Congrés, ha arribat el moment d’analitzar els resultats fins ara assolits, amb la intenció d’avançar en el coneixement d’una temàtica complexa.

Aquest Congrés pretén comptar amb la presència activa dels màxims especialistes en les diverses disciplines (arqueològiques, històriques, artístiques, teològiques) que cal tenir en compte en l’estudi del monument. El congrés vol ser obert i rigorós, caracteritzat per ponències innovadores i, sobretot, pels diàlegs científics entre tots els participants. No es tracta de repassar una vegada més les diverses hipòtesis sobre Centcelles –d’altra banda, prou conegudes– sinó de sospesar les dades que ofereix la recerca arqueològica, els elements que aporten els diversos contextos històrics en què sembla inscriure’s el monument, i els diversos vectors, arqueològics, iconogràfics i documentals, relatius a la seva decoració musiva i pictòrica actualment existent o bé presumible. 

Més de vint especialistes de centres de recerca i universitaris d'arreu d'Europa participen en el Congrés, i diverses institucions del país i internacionals, com l'ICAC, IEC i el DAI, aporten la seva col·laboració.

El Congrés es desenvoluparà en tres jornades al Seminari de Tarragona i al mateix conjunt monumental. I el darrer dia, en l’acte de cloenda del Congrés s'homenatjarà la figura del Prof. Dr. Theodor Hauschild. Les llengües oficials seran tres: català, castellà i italià.

es ponències i alguns altres materials seran publicats com a actes del Congrés en la col·lecció Studia Archaeologiae Christianae de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. 

Consulteu el programa  aquí

Següent: 8a edició del Viatge a la Constel·lació Museu
Anterior: La tempesta del dia 20 d'abril afecta la Torre dels Escipions

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar
Programador web app girona freelance