Minimum 4 letters

News

News

Club de Lectura Llegim el Patrimoni: Dones empoderades?

18 December 2023

El Club de Lectura Llegim el Patrimoni, impulsat conjuntament per la Biblioteca Pública de Tarragona i el MNAT amb la col·laboració de l'ONCE, torna el primer trimestre de 2024 amb una proposta que ens permetrà revisitar els mites des d'una perspectiva femenina. Sota el títol Relats de l'antiguitat: dones empoderades?, aquest nou cicle estarà conduït per Joana Zaragoza, i anirà acompanyat de sessions de comentari de les tres obres seleccionades, així com altres activitats paral·leles. Les inscripcions estan obertes del 18 de desembre de 2023 al 24 de gener de 2024. 

Segur que coneixeu els grans relats de viatgers de l’antiguitat: Jàson, Teseu o Enees van recórrer la Mediterrània plantant les llavors de les seves llegendes. Però heu parat atenció a les dones que apareixen també en aquests relats? Voleu escoltar les seves veus i saber què pensaven, què feien, com passaven el seu temps? Atalanta, Medea, Ariadna o Lavínia tenen molt a dir. Aquesta nova edició del Club de Lectura Llegim el Patrimoni us descobrirà noves perspectives amb la lectura de tres obres.

GENER: El Vellocino de Oro, de Robert Graves.

Jàson partirà cap a la Còlquida a bord de l’Argos, una galera de guerra. L’acompanya una insòlita tripulació composta per nombrosos herois i fins i tot algun semidéu: Hèrcules, Orfeu, Atalanta, Càstor, Pòl·lux, Linceu... Ells seran els seus companys d’aventures, amb l’objectiu final de recuperar el velló d’or, que legitimarà el seu accés al tron de Iolcos.

FEBRER: El Rey debe morir, de Mary Renault.

Tots coneixem el mite de Teseu, fundador de la dinastia atenesa, les seves aventures i la seva lluita amb el Minotaure. En aquesta novel·la, però, Mary Renault ens apropa els seus sentiments i les relacions amb els altres personatges que, en definitiva, també són protagonistes de les històries.

MARÇ: Lavinia, d'Ursula K. Le Guin.

L’Eneida explica les gestes d’Enees, heroi de Troia i pare mític del poble romà. Virgili, però, no va dedicar cap dels seus versos a donar veu a l’esposa del protagonista, Lavínia. Ursula K. Le Guin trenca aquest silenci i s’endinsa en la vida de la filla del rei dels Llatins, una dona que pren les regnes de la seva vida quan uns estrangers arriben al lloc que un dia serà Roma.

Joana Zaragoza Gras, conductora del cicle, és doctora en Filologia Grega per la Universitat de Barcelona. Fins al 2019 va ser professora titular de Filologia Grega de la Universitat Rovira i Virgili, d’on també va ser degana i vicerectora. Les seves línies principals d’investigació han estat la medicina en el món antic (un treball que li ha permès traduir obres de Galè), i els estudis sobre les dones al món antic. Ha format part de grups de recerca, com el de Creació i Pensament de les Dones de la Càtedra UNESCO, i ha publicat llibres i nombrosos articles.

Inscripcions

Les inscripcions al Club de Lectura Llegim el Patrimoni romandran obertes del 18 de desembre de 2023 al 24 de gener de 2024. 

Per a més informació, podeu adreçar-vos a:

Biblioteca Pública de Tarragona (bptarragona.cultura@gencat.cat / 977 240 331 - 977 240 544)

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (mnat@gencat.cat / 977 25 15 15)

Podeu llegir el programa complet del cicle aquí

Next: Bones festes des del MNAT
Previous: Photography and epigraphy come together in the publication BLOC

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close