Minimum 4 letters

News

News

Museus i Liceu: una història compartida

15 March 2022

Museus i Liceu: una història compartida és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. L’acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país.

121 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023.

La iniciativa aglutina centres com ara el MNAT, el MNAC, Museu Picasso, Museu Dalí,  MACBA, CCCB, Museu Municipal de Calella, Museu de la Vida Rural. Fundació Carulla, Casa Museu Isaac Albéniz de Camprodon, Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, La Pedrera - Casa Milà, Arxiu General de la Diputació de Barcelona, Museu Municipal de Llívia, Museu de l’Empordà, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, entre molts d’altres. 

En total són 79 centres participants a la província de Barcelona, 25 a la de Girona, 7 a Lleida i 10 a Tarragona.

Al voltant de 145 obres composen aquesta eclèctica mostra, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, entre d’altres.

Moltes de les obres tenen una relació directa amb el Teatre, d’altres, però estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre, i formen part, alhora, de l’herència cultural necessària per ser on som avui i documentar la història del Gran Teatre del Liceu.

Al costat de cada peça exposada a cada centre, hi haurà una cartel·la amb un QR des del qual es podrà consultar totes les obres d'aquesta acció. Tota la informació detallada es pot trobar al lloc web, un portal especialitzat que s’ha habilitat des del Liceu per poder consultar totes les peces que hi participen, així com una explicació extensa de cada obra.

Les peces escollides pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona són els emblemes de mosaic parietal amb representacions d’Euterpe i Mnemòsine, de mitjan s. II dC.

Aquests mosaics que decoraven les parets de la Vil·la romana dels Munts representen Euterpe, musa protectora de la música, flanquejada per un aulos o doble flauta i un plomall, i Mnemòsine, deessa de la memòria i mare de les muses.

Estan realitzats en opus vermiculatum, i inserits en una peça de ceràmica que els fa de suport i al mateix temps de marc, i que encara conserven restes de policromia blava. La factura d'aquestes peces és tècnicament impecable i d'un magnífic art.

Cadascuna de les nou muses inspiren diferents manifestacions artístiques, teatre, dansa, poesia...

Totes elles prenen vida al Gran Teatre del Liceu.

Next: La tempesta del dia 20 d'abril afecta la Torre dels Escipions
Previous: Nou cicle de Llegim el Patrimoni. Literatura i Història

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance