Minimum 4 letters

News

News

S'inicien els treballs arqueològics a la vil·la romana dels Munts

3 August 2020

Aquesta setmana ha començat al jaciment de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, a la comarca del Tarragonès, l’excavació arqueològica prèvia a la intervenció arquitectònica de la coberta interpretativa de la residència principal de l’antiga vil·la romana. El treball de camp té una durada prevista de sis setmanes i té un cost de 69.684,69 €. L'equipament forma part de la xarxa del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, gestionat pel departament de Cultura a través de la seva adscripció a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.  

Els treballs arqueològics es realitzen en els punts afectats per la fonamentació de la coberta de l’àrea central del jaciment, en concret set sectors al voltant de la domus, i estan orientats a conèixer les possibles afectacions de la construcció d’una coberta interpretativa que ha de protegir les restes arquitectòniques, de mosaics i pintures de la residència principal de la vil·la d’època romana.

L’actuació respon a la planificació establerta al Pla director, que estableix una intervenció global al jaciment. A banda de la implementació del projecte de conservació preventiva a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i de la promoció i avenços en els estudis i recerca impulsats pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, aquesta actuació se suma a la realitzada l’any 2018, en què es va dur a terme una actuació de restauració i millores en el recorregut de l’àrea dels banys meridionals, el qual va permetre millorar i ampliar el recorregut de visita alhora i s’han restaurat diverses àrees del conjunt.

El projecte arqueològic ha anat a càrrec de l’arqueòleg Antoni Rigo i de l’equip del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i el projecte de la coberta interpretativa ha estat redactat per Estanislau Roca de l’estudi RC-Arquitectura i Projecte Urbà SCP.

El jaciment romandrà obert durant els treballs d’excavació

Els treballs de camp conviuran amb la visita pública al centre d’interpretació i al jaciment, i amb les activitats i visites previstes per aquest estiu, com la visita teatralitzada Caius i Faustina us conviden a la vil·la, que es fa cada dissabte d’estiu a les 18.30 hores i a les 20 hores.

Recordem que la visita als Munts es complementa amb l’exposició Tàrraco/MNAT del Tinglado 4 del Port de Tarragona, actual seu del MNAT, que mostra alguns testimonis escultòrics, arquitectònics i de mosaics procedents d’aquest singular jaciment.

La vil·la romana dels Munts

El jaciment arqueològic de la vil·la romana dels Munts, situat a Altafulla a 12 quilòmetres de Tarragona, forma part del conjunt de Tàrraco, inscrit a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

El jaciment és el resultat d’una complexa successió d’edificacions. Des del segle I aC fins al VII dC, l’emplaçament és ocupat sense interrupció, però és sobretot la vil·la romana dels segles II-III dC la de major significació històrica i arquitectònica.

És en aquesta etapa que es construeix una vil·la residencial d’unes dimensions i un luxe excepcional. Actualment es conserven i es poden veure les restes de la residència principal, de la qual destaquen un corredor semisoterrat amb un conjunt de cambres que estaven profusament decorades amb mosaic i pintures. Així mateix es conserva la zona del triclini, o menjadors, i una gran zona de banys privats amb diverses piscines, àrees calefactades i latrines. Un temple dedicat a Mitra i dos grans dipòsits enriqueixen aquest singular conjunt arqueològic.

Next: Suspensió temporal de les activitats
Previous: Estiueja al MNAT

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance