Minimum 4 letters

News

News

S'inicien les obres de restauració dels banys meridionals de la Vil·la dels Munts

26 February 2018

S’han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla (Tarragonès), adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Una intervenció que s’emmarca en l’acord marc del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tarragona per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco i que està finançada en gran part per l’Obra Social “La Caixa” (180.000 euros) en el marc del programa Patrimoni en Acció.

L’actuació, a càrrec de l’empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt.

El projecte abasta 5 actuacions principals:

1. Consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie, amb la finalitat de garantir una correcta conservació en un ambient agressiu pròxim al mar.

2. Restauració de les estructures que millorarà les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes. Puntualment es recreixeran estructures per facilitar la seva interpretació global (al corredor d’accés, al tepidari i al caldari).

3. Restitució en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics, bàsics per a la comprensió de la vil·la. Afectarà mosaics, paviments i revestiments murals, però s’incidirà principalment en la zona del frigidari, on es restituirà la decoració de les fornícules amb les escultures que presentava originalment (amb reproduccions d’Esculapi, Eros i Higea), i la zona de les latrines, que es reconstruiran en una part.

4. Implantació de nous elements i volums desapareguts, amb la voluntat de garantir la comprensió del conjunt. Es reposarà part dels seients de les latrines, s’implantaran pilastres al corredor d’accés, columnes a l’atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l’hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius. 

Pavimentació i altres elements. S’habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la, fent més fàcil la seva comprensió.

La vil·la romana dels Munts es troba a 12 km al NE de Tarragona, en una estratègica posició entre la Via Augusta i la costa, i és un dels conjunts arqueològics més importants d’Hispània, amb un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya. La vil·la forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.

La vil·la, construïda en el segle II, és una mostra de com degué ser la residència d’un alt càrrec de l’administració imperial romana a Tàrraco, que va gaudir del màxim esplendor en època de l’emperador Adrià.

A mitjans del segle II va ser la residència de Caius Valerius Avitus –legat imperial i duumvir de Tàrraco- i la seva esposa Faustina.

Next: S'inicia la primera fase de la reforma arquitectònica i museogràfica de la seu central del MNAT

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance