Minimum 4 letters

14/11/2008 - 01/02/2009

Archaeological Museum

Emmarcada entre les primeres societats caçadores-recolectores-pescadores i l’Edat del Bronze, aquesta exposició ens acosta a determinats aspectes de la vida diària, tot donant a les dones el protagonisme que sens dubte varen tenir.

A més d’una presentació i una síntesi final, l'exposició es divideix en sis blocs temàtics:

 

  • Caçar, recol·lectar, sobreviure. Ens situa en el Paleolític. Reflexió sobre la importància de les diferents activitats econòmiques per a sobreviure i el paper rellevant de la dona.
  • Espais domèstic, espais de dones. Ambient Neolític. La importància de les activitats de manteniment: preparació i conservació dels aliments, lam indumentària, el manteniment del foc i l’espai habitat.
  • La imatge de la dona. Les figures femenines del Paleolític i del Neolític i l’art rupestre llevantí mostren rostres i siluetes de dones.
  • Reproducció i socialització. Les dones són indispensables per a la supervivència del grup, la cura, el manteniment i la transmissió de valors i coneixements.
  • Dones soterrades. Interpretació de les restes de dones trobades a les excavacions arqueològiques.
  • Dones d’avui, societats del passat. Una anàlisi de les societats prehistòriques a través de la investigació antropològica, l’etnoarqueologia.

Cada mòdul es complementa amb rèpliques arqueològiques i objectes relacionats amb el tema.

Per a l’exposició a Tarragona s’ha afegit l'àmbit "Les dones en la prehistòria a Catalunya" que incideix, a través de documents iconogràfics i materials arqueològics, en aquesta realitat en el nostre entorn més proper. Elements molt coneguts, com el grup de dones de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul (Les Garrigues), juntament amb d’altres d’inèdits, com el conjunt de guarniments que portava una de les dones enterrades a la Cova sepulcral de Montanissell (Coll de Nargó-Sallent, L’Alt Urgell), descoberta la primavera de 2004 i que s’exposen per primera vegada.

L’exposició compta, també, amb un audiovisual que, amb un breu recorregut des de l’origen de la humanitat fins a l’Edat del Bronze, posa de manifest la importància del paper de la dona durant tota la Prehistòria, així com amb una selecció d’imatges del documental La senyora de les muntanyes produït per TV3, que il·lustra el procés de recerca i recuperació del conjunt de Montanissell.

Next: Tarraco stone by stone
Previous: Apel·les Fenosa i l'antiguitat clàssica

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance