Enguany es commemora el centenari de l’excavació del teatre romà de Tarragona, que va tenir lloc l’estiu de 1919 i que va estar promoguda per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), responsable llavors de la recerca arqueològica a Catalunya.
En un context de recuperació patrimonial del teatre romà de Tarragona que estan impulsant la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, des del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) s’ha dut a terme l’edició facsímil del quadern de camp de Francesc Carbó, qui va ser responsable dels treballs arqueològics aquell estiu del 1919, en tant que és un document encara avui de valor científic per als investigadors i alhora testimoni d’una època.
En aquest projecte es va proposar i s’ha comptat amb la col·laboració d’altres institucions des del primer moment: l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya – responsable de la digitalització -, i el Gabinet Tècnic del Departament de Cultura – amb qui s’ha realitzat i cofinançat l’edició.
L’edició facsímil, de gran interès en sí mateix, va acompanyada de sis capítols introductoris que ajuden a contextualitzar el contingut del quadern, tant des del punt de vista històric, arqueològic, epigràfic... Aquests capítols han estat redactats per estudiosos i investigadors actualment implicats en els treballs de recerca del teatre romà.
Dimecres 23 d’octubre, a les 19 h
Sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona (Carrer Major, 14)
La Dra. Oliva Rodríguez és una de les investigadores de referència en espai públic en època romana, especialment en teatres, i forma part dels grups de recerca dels teatres romans d’Itàlica (Sevilla) i Túsculum (Itàlia).
Dijous 24 d’octubre, a les 19 h
Sala d’actes del Tinglado 4 (Moll de Costa, Port de Tarragona)