Minimum 4 letters

News

News

S'inicia la primera fase de reforma arquitectònica i museogràfica del Museu Arqueològic

2 September 2019

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ha començat aquesta setmana les obres de condicionament arquitectònic i modernització de les instal·lacions museístiques de la seva seu central a la plaça del Rei de la ciutat. Les obres de condicionament formen part de la primera fase del projecte de reforma museogràfica del MNAT que Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Tarragona van impulsar ara fa quatre anys per la posada en valor del patrimoni mundial de Tàrraco.

Les obres duraran fins al 2020 i van a càrrec del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, titular de l’equipament (3.444.816,75 €). L’inici de la primera fase, que va tenir lloc l’abril del 2018, va consistir en el trasllat i la restauració de les col·leccions, a càrrec de la Generalitat de Catalunya (210.000 €), encarregada de la gestió del Museu. El projecte arquitectònic, redactat pels arquitectes Miquel Orellana i Rubén Las Heras, i consensuat amb el Departament de Cultura de la Generalitat, té com a finalitat donar solució a l’actual precarietat en què es troben les instal·lacions i millorar els aspectes de conservació preventiva, accessibilitat i confort per als visitants. En concret, inclou la instal·lació d’un nou sistema de climatització i aïllament, la reforma de la instal·lació elèctrica i l’adaptació a la normativa vigent en matèria de seguretat contra incendis i accessibilitat.

Mentre durin les obres de l’edifici de la plaça del Rei, el MNAT continua donant servei a la ciutadania i al públic turista a l’exposició “TARRACO/MNAT” que es va inaugurar l’estiu passat al Tinglado 4, al Moll de Costa del Port de Tarragona. En aquest espai es presenta una síntesi de la història de Tàrraco a través d’una selecció excepcional i representativa de les col·leccions del Museu, com les peces provinents del Teatre romà (dues estàtues de togats i un cuirassat) o les col·leccions de bronze que es van restaurar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per a la seva exposició.

Un cop finalitzades les obres de condicionament, el 2020, s’iniciarà la segona fase del projecte de reforma del MNAT que afecta la museografia. El projecte museogràfic, que s’està acabant de redactar actualment, i la seva instal·lació, van a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat i suposen una inversió aproximada d’1.100.000 €. La nova exposició permanent obrirà al públic el 2021 amb un nou discurs renovat i actual i una museografia moderna i experiencial.

Finalment, la tercera fase concertarà un itinerari conceptual i museogràfic que unirà el MNAT amb el Pretori i les voltes del Circ. Un projecte conjunt amb el Museu d’Història de la Ciutat de l’Ajuntament de Tarragona que té la voluntat de fer d’aquest pol patrimonial, l’epicentre del coneixement del passat romà de Tàrraco i de la romanitat a Catalunya.

La reforma del Museu s’emmarca en el projecte comú de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat iniciat el 2015 en aplicació del Pla de Gestió del Patrimoni Mundial de Tàrraco. L’objectiu principal és fer de Tarragona una ciutat de referència en matèria de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural. Un marc operatiu i de gestió basat en la cooperació entre tots els agents implicats en el patrimoni de Tarragona que engloba altres actuacions com les que s’estan portant a terme en el Teatre romà, les Muralles, el Circ i la Part Alta (centre històric) de la ciutat així com la vil·la romana imperial dels Munts a Altafulla.

Next: El MNAT incorpora una nova activitat, els "Itineraris pel MNAT"
Previous: The TARRACO/MNAT exhibition launches audio guide and catalog

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance