Mínim 4 lletres

Centcelles el nostre objectiu

Un projecte per a l'educació i la participació ciutadana

"Centcelles, el nostre objectiu" és un projecte educatiu i de participació ciutadana envers el patrimoni, impulsat i coordinat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb l'Ajuntament de Constantí, que compta amb el patrocini de l'empresa Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Institut de Constantí i Col·legi Turó.

Els seus objectius són

· Introduir noves formes d'accés al coneixement de l'època romana, a partir d'un monument clau de Constantí, el Conjunt monumental de Centcelles, que és Patrimoni Mundial.
 
· Plantejar una experiència de participació ciutadana envers el patrimoni històric i cultural més proper, amb l'objectiu d'implicar els joves en el seu coneixement, valoració i difusió.
 
· Fomentar entre els participants el treball cooperatiu, que faciliti el desenvolupament d'actituds de respecte, valoració i defensa del patrimoni a través del coneixement i l'aprehensió del mateix.

· Treballar a partir de les noves tecnologies.
 
· Incentivar propostes per al coneixement de Centcelles, que puguin ser utilitzades per la comunitat educativa i per la societat en general.
Entre els aspectes metodològics es poden destacar la inclusió de Centcelles ens els projectes educatius dels centres escolars de Constantí; la realització d'un treball cooperatiu (a l'aula, inter centres i de l'equip professional); la formalització d'un projecte multidisciplinari, vinculat a diferents àrees educatives, en funció de la proposta; la utilització de les noves tecnologies i la realització dels treballs amb una finalitat pràctica.
 
El desenvolupament del projecte es realitza dins d'un grup de treball en el qual estan representats tots els centres i institucions participants, coordinat pel MNAT, amb una dinàmica participativa i en contínua avaluació.
 
Les fases pel seu desenvolupament passen per la constitució de l'equip tècnic de treball (cada curs), des de la coordinació del MNAT; la definició del projecte; l'apropament al coneixement de Centcelles a través dels tallers i de les activitats organitzades, la realització dels treballs i la seva presentació conjunta, en una Jornada que se celebra al Conjunt Monumental de Centcelles, coincidint amb la Setmana Cultural de Constantí a finals d'abril/ inicis de maig, cada curs. La darrera de les fases és la incorporació de tots els treballs realitzats a la web del MNAT, amb la voluntat de compartir el treball i el coneixement generat amb la societat en general i amb el món de l'educació en particular.
 
Cada centre escull el nivell i les àrees de treball. Durant aquests sis anys que el projecte està en marxa, s'ha treballat amb l'alumnat dels cursos de 5è d'Educació Primària de les escoles Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, l'alumnat de 1r d'ESO del Col·legi Turó i  de 3r i 4rt d'ESO de l'Institut de Constantí.
 
Iniciat durant el curs 2012-2013 , el projecte ha comptat amb la participació de prop de més de 1000 alumnes, 30 docents, els responsables d'Educació de l'Ajuntament de Constantí i l'equip del MNAT.

El projecte "Centcelles, el nostre objectiu", parteix del convenciment de la importància d'incloure la població en les polítiques de conservació i dinamització del patrimoni arqueològic, de la necessitat i de la responsabilitat d'aprofundir en la innovació i la recerca didàctica per la transmissió del coneixement històric i del valor que l'aprenentatge de la Història té per a la construcció d'una ciutadania amb criteri propi, que tingui una visió crítica de la seva pròpia identitat i que la pugui contextualitzar en un món global.
 
L'any 2014 , "Centcelles, el nostre objectiu" va rebre el Premi Didascàlia dins del Premis Auriga a experiències docents

Propostes de treball anuals "Centcelles el nostre objectiu"

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí Tancar