Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

El MNAT i la URV acullen els dies 6 i 7 març diverses activitats sobre l'aplicació de la tecnologia 3D al patrimoni cultural

4 de març de 2024

Els dies 6 i 7 de març se celebra la segona edició de les jornades Bessons Digitals, impulsades conjuntament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el programa de digitalització del patrimoni cultural català Giravolt, de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. A través de diversos tallers teòrics i pràctics i una taula rodona, aquesta iniciativa explorarà les aplicacions al patrimoni cultural de la tecnologia 3D així com els reptes que la seva irrupció planteja en la gestió d’aquests recursos i el rol que han de jugar en la seva preservació i divulgació.

Les jornades estan dirigides a l’alumnat de Grau i Postgrau de la URV, tot i que inclouen també propostes obertes al públic. Estan protagonitzades per una sèrie de tallers en què participaran una quarantena d’alumnes i que es desenvoluparan a espais i jaciments del MNAT per poder posar en pràctica les diferents tècniques amb les peces i monuments allà conservats. 

Tallers i debat sobre els reptes de la digitalització

En aquesta segona edició, Bessons Digitals planteja continuar l'exploració teòrica i pràctica  sobre les tècniques de digitalització 3D iniciada en la primera edició celebrada el 2023, però ara amb un especial èmfasi sobre els reptes de la seva difusió i dinamització. Entre altres aspectes, s’analitzarà el paper d’aquesta tecnologia com a eina privilegiada per a la salvaguarda i la difusió patrimonial. Tot plegat sense oblidar tampoc la importància de la reflexió sobre les possibilitats, límits i reptes que planteja la seva aplicació.

Les jornades es divideixen en dos blocs: per una banda, quatre tallers dirigits a l'alumnat de Grau i Postgrau de la URV, en els quals es treballaran tècniques com la utilització d'ulleres de realitat virtual, l'escàner làser, la fotogrametria i el storytelling digital. Aquests tallers es desenvoluparan a Centcelles dimecres 6 de març i a la Necròpolis Paleocristiana i a la Biblioteca del MNAT dijous 7 de març. 

Per altra banda, està previst un debat final, obert al públic, per posar en comú els reptes que suposa la divulgació d’aquests objectes digitals tant des dels museus com des d’altres institucions dedicades a la preservació, difusió i recerca al voltant del patrimoni. Aquest acte, que tindrà lloc dijous 7 de març a les 17 h a l’Aula 503 del Campus Catalunya de la URV, comptarà amb la participació de Mònica Borrell, directora del MNAT; Luz Gámiz, responsable d’storytelling de Giravolt; Claudio Prandoni, fundador d’AEDEKA, i Josep Maria García, responsable de Wasabi Produccions i del videomapping de la volta del Pallol. A més, estarà moderat per l’equip docent d’Humanitats digitals de la URV.  

Aquest debat final, que es podrà seguir també en línia en directe, servirà per abordar estratègies de preservació i sostenibilitat dels projectes de digitalització, així com aspectes com la implementació d’una perspectiva de gènere en al difusió o l’empremta ambiental que suposa aquestes tecnologies. 

Accediu a la programació completa de la segona edició de Bessons Digitals . 

Següent: Un itinerari per recuperar les Veus de les Dones romanes
Anterior: Conferència sobre la veu de les dones als mites de l'Antiguitat

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar
Programador web app girona freelance