Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

El MNAT participa al projecte Joan Serra i Vilaró

12 de juny de 2023

El 12 de juny de 2023, i dins del marc de la Setmana Internacional dels Arxius 2023, s’ha celebrat la reunió de tancament de la primera fase del projecte de recuperació i accés als documents d'un referent de l'arqueologia catalana, Joan Serra i Vilaró.

Mossèn Joan Serra i Vilaró (1879-1969) representa en els àmbits de l’arqueologia, la història, els arxius i els museus la vitalitat de la intel·lectualitat eclesiàstica de la primera meitat del segle XX, que veia en la història i l’arqueologia, no només una activitat purament teòrica, sinó també d’actuació pastoral. Aquest corrent va donar lloc a la creació de nombroses institucions properes al catalanisme conservador predominant en l’església catalana, així com a la difusió i a la publicació de treballs d’investigació. Dins d’aquest corrent, Mn. Serra i Vilaró hi té una gran rellevància, tant per la seva actuació arxivística i museològica en diverses institucions, com per la seva labor d’investigació que va suposar el fruit de més de dues-centes publicacions.

Aquest projecte té com a finalitat la difusió, tant de la documentació pròpia de Serra i Vilaró, com d’aquella relacionada amb ell i que trobem dispersa en diverses institucions repartides per tota Catalunya. Així docs, a través de la plataforma d’Arxius en Línia es podrà donar accés a documentació tan diversa com plànols d’excavacions, anotacions, correspondència, dibuixos o manuscrits, que corresponen a gairebé 10 metres lineals, i al voltant de 4.000 fotografies en diversos suports i formats, des de plaques de vidre, fins a positius en paper.

Per tal de fer accessible aquesta documentació de forma conjunta i homogeneïtzada, s’està treballant en l’elaboració d’un mapa virtual i interactiu per mostrar cada una de les institucions que disposa de documents relacionats amb Joan Serra i Vilaró, de quina documentació es tracta i amb un enllaç directe a Arxius en Línia.

Aquesta primera fase del projecte s’ha centrat en la identificació general dels centres amb documentació relativa a mossèn Joan Serra i Vilaró i del volum d'aquesta. El projecte és una iniciativa del Departament de Cultura, tant dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central i Tarragona com del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals i compta amb la col·laboració i participació activa de les següents institucions:

Arxiu Històric de Tarragona

Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Arxiu Històric de Cardona

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Arxiu Diocesà de Solsona

La segona fase d’aquest projecte consisteix a identificar de forma més detallada les tipologies documentals que configuren aquest projecte amb l’elaboració de descripcions, digitalització selectiva d’aquella documentació més rellevant i interessant per a l’usuari, que bé pot ser un arqueòleg, un estudiós de Serra i Vilaró o qualsevol altra persona sense cap mena de connexió amb aquest projecte. Finalment es garantirà la preservació dipositant en el Dipòsit Digital els documents digitalitzats i fent una difusió activa per Arxius en Línia i XAC_Premsa, entre altres canals.

Es tracta d'un projecte d’abast català, però que posa de relleu la importància de les aportacions de tres institucions tarragonines que participen en el projecte - el MNAT, l’Arxiu Històric de Tarragona i l’Arxiu Arxidiocesà – pel volum i diversitat del fons que custodien (documentació personal i científica, en paper i fotogràfica) i l’abast cronològic que va des dels anys vint fins a la seva mort.

El MNAT custodia l'Arxiu fotogràfic Joan Serra i Vilaró, format per més de 1.100 plaques de vidre amb fotografies de diverses campanyes arqueològiques realitzades pel mateix Serra i Vilaró a la Necròpolis Paleocristiana, a les muralles i al Fòrum de la Colònia, un reflexe de l'arrelament de Serra i Vilaró a la ciutat de Tarragona.

Següent: Es restaura el tram de muralla que es conserva al Museu Arqueològic
Anterior: Afectació a la visita del conjunt monumental de Centcelles

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar
Programador web app girona freelance