El 12 de juny de 2023, i dins del marc de la Setmana Internacional dels Arxius 2023, s’ha celebrat la reunió de tancament de la primera fase del projecte de recuperació i accés als documents d'un referent de l'arqueologia catalana, Joan Serra i Vilaró.
Mossèn Joan Serra i Vilaró (1879-1969) representa en els àmbits de l’arqueologia, la història, els arxius i els museus la vitalitat de la intel·lectualitat eclesiàstica de la primera meitat del segle XX, que veia en la història i l’arqueologia, no només una activitat purament teòrica, sinó també d’actuació pastoral. Aquest corrent va donar lloc a la creació de nombroses institucions properes al catalanisme conservador predominant en l’església catalana, així com a la difusió i a la publicació de treballs d’investigació. Dins d’aquest corrent, Mn. Serra i Vilaró hi té una gran rellevància, tant per la seva actuació arxivística i museològica en diverses institucions, com per la seva labor d’investigació que va suposar el fruit de més de dues-centes publicacions.
Aquest projecte té com a finalitat la difusió, tant de la documentació pròpia de Serra i Vilaró, com d’aquella relacionada amb ell i que trobem dispersa en diverses institucions repartides per tota Catalunya. Així docs, a través de la plataforma d’Arxius en Línia es podrà donar accés a documentació tan diversa com plànols d’excavacions, anotacions, correspondència, dibuixos o manuscrits, que corresponen a gairebé 10 metres lineals, i al voltant de 4.000 fotografies en diversos suports i formats, des de plaques de vidre, fins a positius en paper.
Per tal de fer accessible aquesta documentació de forma conjunta i homogeneïtzada, s’està treballant en l’elaboració d’un mapa virtual i interactiu per mostrar cada una de les institucions que disposa de documents relacionats amb Joan Serra i Vilaró, de quina documentació es tracta i amb un enllaç directe a Arxius en Línia.
Aquesta primera fase del projecte s’ha centrat en la identificació general dels centres amb documentació relativa a mossèn Joan Serra i Vilaró i del volum d'aquesta. El projecte és una iniciativa del Departament de Cultura, tant dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central i Tarragona com del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals i compta amb la col·laboració i participació activa de les següents institucions:
Arxiu Històric de Tarragona
Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Arxiu Històric de Cardona
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Arxiu Diocesà de Solsona
La segona fase d’aquest projecte consisteix a identificar de forma més detallada les tipologies documentals que configuren aquest projecte amb l’elaboració de descripcions, digitalització selectiva d’aquella documentació més rellevant i interessant per a l’usuari, que bé pot ser un arqueòleg, un estudiós de Serra i Vilaró o qualsevol altra persona sense cap mena de connexió amb aquest projecte. Finalment es garantirà la preservació dipositant en el Dipòsit Digital els documents digitalitzats i fent una difusió activa per Arxius en Línia i XAC_Premsa, entre altres canals.
Es tracta d'un projecte d’abast català, però que posa de relleu la importància de les aportacions de tres institucions tarragonines que participen en el projecte - el MNAT, l’Arxiu Històric de Tarragona i l’Arxiu Arxidiocesà – pel volum i diversitat del fons que custodien (documentació personal i científica, en paper i fotogràfica) i l’abast cronològic que va des dels anys vint fins a la seva mort.
El MNAT custodia l'Arxiu fotogràfic Joan Serra i Vilaró, format per més de 1.100 plaques de vidre amb fotografies de diverses campanyes arqueològiques realitzades pel mateix Serra i Vilaró a la Necròpolis Paleocristiana, a les muralles i al Fòrum de la Colònia, un reflexe de l'arrelament de Serra i Vilaró a la ciutat de Tarragona.