Mínim 4 lletres

18/09/2004 - 27/03/2005

Museu Arqueològic de Tàrraco

Dins de les diferents temàtiques entre les que articula la seva política d’exposicions temporals el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha tingut sempre un eix central, motor de molts dels projectes desenvolupats i objectiu d’interès prioritari: Tàrraco. La voluntat de difondre el coneixement sobre la capital de la Provincia Hispania Citerior, així com d’actualitzar-lo, recollint les novetats que es van produint, ha estat i és una de les línies d’actuació, la més important, del MNAT.

El projecte que es presenta ara, Tàrraco i l’aigua, s’emmarca dins d’aquesta voluntat. De fet, aquest era un vell projecte, que estava entre les propostes plantejades dins de la programació del museu. A aquesta voluntat s’han vingut a afegir la sèrie de troballes realitzades a Tarragona en els darrers anys - la “Cova Urbana”, la font monumental del carrer de Pere Martell, les termes públiques del carrer de Sant Miquel, o la representació pictòrica del deu Oceanos que decorava una font de la Vil·la romana dels Munts (Altafulla) - que han vingut a aportar elements per a un nou plantejament sobre el tema de l’aigua a Tàrraco.

Aquestes circumstàncies han coincidit amb el procés d’edició per part de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica del volum de la sèrie Documenta dedicat a l’estudi científic de les termes públiques localitzades al carrer de Sant Miquel, la qual cosa ha permès de concretar una línia de col·laboració amb la voluntat de fer arribar a un públic divers i extens les dades extretes a partir de la recerca. De la mateixa manera, la col·laboració d’entitats com la Societat d’Investigacions Espeleològiques de Tarragona o d’investigadors i arqueòlegs, que han facilitat dades i reflexions molt útils per al desenvolupament del projecte, ha estat cabdal.

L’exposició Tàrraco i l’aigua vol anar, però, més enllà. Vol ser una reflexió entorn al tema de l’aigua en l’època romana a la ciutat de Tarragona, tractant aspectes com els recursos, l’accés a l’aigua, la distribució, el consum i el gaudi, partint d’un fet: l’aigua és un bé essencial per a qualsevol ésser viu i una preocupació constant per als grups humans, ja que de la seva abundància i qualitat depèn la seva subsistència. Es tracta doncs, d’un tema de gran actualitat que es pot extrapolar a qualsevol època.

De fet, vivim un moment de gran preocupació entorn al tema dels recursos hídrics i del seu aprofitament, la qual cosa fa que una mirada al passat pugui aportar-nos dades que ens facilitin una oportunitat per a debatre i reflexionar sobre el nostre present i, també, sobre el futur.

Següent: Periple Mediterrani
Anterior: Moonlight. Valentín Vallhonrat

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar