Mínim 4 lletres

20/05/2005 - 28/08/2005

Museu Arqueològic

Una vegada més el Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Toulouse i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona uneixen els seus objectius, esforços i equips per a presentar un projecte comú. En aquest cas en el marc d'un projecte europeu més global i ambiciós, que uneix deu museus amb l'objectiu prioritari de potenciar el coneixement sobre la cultura romana, però que vol, també, fomentar el mutu coneixement, la coordinació d'activitats diverses i la difusió d'aquests centres entre els ciutadans de les seves respectives comunitats.

Aquest projecte, "Roman Europe. Roman Museums in Europe", concedit per la Comissió de Cultura de la CEE dins del Programa Cultura 2000 i liderat pel Museo Nacional de Arte Romano de Mérida, permetrà la creació d'una xarxa internacional de deu museus Europeus monogràfics sobre el món romà i molt representatius de les diverses províncies de l'Imperi.

Com senyalàvem, un dels objectius és, també, la realització de projectes, que, a través de l'intercanvi, fomentin el coneixement entre els diferents centres i propiciïn l'enriquiment dels seus discursos. Aquesta és una de les finalitats de l'exposició que es presenta ara a Tarragona: Periple Mediterrani. Les col·leccions del nord d'Àfrica i de l'Orient Mitjà del Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Toulouse . Una exposició que es presenta dins dels actes del Dia Internacional dels Museus, que aquest any té com a lema "els museus, ponts entre cultures". Què millor, doncs, que la presentació d'aquest projecte, realitzat entre dos museus de dos països que comparteixen un itinerari cultural molt proper, que a la vegada presenta diferències, com diferents són, també, aquestes dues institucions, com bé es pot apreciar en la constitució i desenvolupament de les seves col·leccions: l'una arrelada profundament a la realitat que li ha donat sentit, Tàrraco; l'altra, hereva de la tasca realitzada per les societats d'erudits i artistes existents a Toulouse en el segle XVIII i desenvolupada durant el segle XIX.

Aquesta exposició la composen al voltant d'unes tres-centes peces seleccionades del fons de l'orient Mitjà i del nord d'Àfrica del Musée Saint-Raymond, Musée des Antiques de Toulouse, descobertes en la seva major part a partir d'excavacions arqueològiques i que han arribat al museu a través de col·leccions particulars. Provenen d'una cadena contínua de països àrabs que s'estén des de l'estret de Gibraltar, fins les riberes del Tigris (Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Egipte, Palestina, Líban, Síria, Iraq), així com de l'Illa de Xipre, de Turquia i del Caucas. Encara que ens porten a llocs i moments cronològics molt diversos, no per això deixen de ser un testimoni, i en alguns casos excepcional, d'alguns aspectes essencials de les antigues civilitzacions que s'han desenvolupat en aquestes terres. Des de l'antiga Assíria, fins als petits regnes de Xipre, des de les expansions fenícia i grega als Estats Hel·lènics, de la dominació de Roma a la de Bizanci, aquesta exposició ens aporta una gran diversitat d'aspectes.

Aquest seria l'altre dels objectius: facilitar el recorregut per un seguit d'esdeveniments i diversitats culturals, succeïts en un entorn geogràfic, la Mediterrània, que durant molt de temps va significar la pràctica totalitat del món conegut. Una diversitat cultural que ha influenciat l'esdevenir posterior d'uns territoris, amb unes actuals realitats a les que, també, ens podem apropar a través del coneixement de la seva història.

Següent: La fragilitat en el temps. El vidre a l'Antiguitat
Anterior: Tàrraco i l'aigua

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar
Programador web app girona freelance