Minimum 4 letters

News

News

Finalitza la primera fase de l'obra civil de l'edifici del Museu Arqueològic de Tarragona

24 December 2021

El passat mes de novembre va finalitzar la primera fase de l’obra civil de l’edifici del Museu Arqueològic de la plaça del Rei, una reforma que es va iniciar el 2019 i que contemplava les obres de condicionament arquitectònic i climatització, a càrrec del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes (3.289.992,12 €), titular de l’equipament.

El projecte arquitectònic ha adaptat l’edifici a la normativa vigent en matèria de seguretat i accessibilitat, dotant-lo d’instal·lacions de climatització i ventilació, una nova coberta, la substitució de fusteria exterior, la renovació integral de la il·luminació interior, la instal·lació d’ascensor de doble embarcament, l’habilitació de zona de vestuaris pel personal que treballa al museu i la reforma de la sala d’actes.

També s’ha incidit en la millora dels aspectes de conservació preventiva i confort per a persones visitants. En els pròxims mesos està previst finalitzar l’obra civil amb el sanejament de les cornises exteriors com a actuació principal.

Un altre àmbit del projecte la reforma del museu en la qual ja s’ha començat a treballar correspon a la nova museografia, la qual va a càrrec del Departament de Cultura i suposa una inversió aproximada d’un milió i mig d’euros. El projecte museogràfic s’insereix en un moment de reflexió i definició del MNAT, reflectit en el Pla Estratègic 2022-2026, i en el qual el Museu Arqueològic, en tant que és l’exposició permanent de referència del MNAT i peça principal de la seva activitat de divulgació, esdevé l’eix central.

La reforma de l’edifici ha permès revisar el projecte museològic, incidint en una nova mirada sobre la col·lecció del museu i el seu paper per explicar i gaudir de la història de la Tarragona romana. Una nova museografia que posarà el centre d’atenció en la col·lecció del museu, amb un recorregut accessible cognitivament, sensorialment i físicament, amb nous recursos que afavoreixin el dinamisme i la comprensió dels continguts, utilitzant recursos tecnològics com a suport dins el recorregut expositiu.

En paral·lel a la configuració del nou projecte, se segueix treballant en l’àmbit de la conservació i restauració de la col·lecció. Un projecte complex que abasta una àmplia col·lecció i que tindrà continuïtat en els pròxims anys.

Actualment, el Museu, en coordinació amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, està centrat en tres projectes principals: la restauració i restitució del sostre de la vil·la dels Munts (Altafulla), iniciada el passat mes de juny, un unicum en el món romà per la seva importància iconogràfica a la península Ibèrica i el seu luxe decoratiu i que s’exposarà per primera vegada en el nou museu; els treballs de desmuntatge i restauració dels mosaics ubicats a la plaça del Rei, que des del mes de novembre han estat traslladats temporalment al Centre de Restauració de Béns Mobles per tal de dur a terme tasques de restauració i adequació a la nova presentació, i, finalment, la campanya de conservació-restauració d’una selecció de peces que seran també exposades en la nova museografia.

Next: Nou cicle de Llegim el Patrimoni. Literatura i Història
Previous: XXIè aniversari de la Declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial

In order to offer an improved service we use third-party cookies. If you continue to browse we understand that you accept their use.

More information Close
Programador web app girona freelance