Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

Fotografia i epigrafia s'uneixen a la publicació BLOC

17 de desembre de 2023

La Necròpolis Paleocristiana ha estat aquest diumenge l'escenari de la presentació del primer número de la publicació BLOC, una iniciativa conjunta del festival internacional de fotografia SCAN i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Aquesta primera proposta, titulada Epigrafia: del passat al present, ha comptat amb la participació del Col·lectiu Photo Km 0 per un projecte que ha posat en relació la mirada de la fotografia sobre les inscripcions epigràfiques que es conserven en diferents punts de Tarragona. 

La publicació, que ha comptat també amb la participació i assessorament de l'experta en epigrafia Diana Gorostidi, recull els treballs de nou fotògrafs del col·lectiu, comissariats per Pep Escoda, i que han pogut desenvolupar una mirada sobre l'epigrafia amb llibertat pel que fa al plantejament i les tècniques. Cadascun dels artistes ha escollit una o més inscripcions que es conserven a Tarragona i ha elaborat un tríptic a partir d'elles, posant-les sobretot en relació amb el present de la ciutat. A més, la publicació recull la ubicació de cada imatge per tal que pugui servir com una ruta participativa amb els lectors. 

Durant l'acte de presentació, la directora del MNAT, Mònica Borrell, ha destacat el paper de la col·lecció epigràfica que es conserva a la Necròpolis com a "testimoni del passat" i ha valorat com el projecte desenvolupat amb l'SCAN  "aporta noves mirades" sobre el patrimoni. El MNAT ha col·laborat des de l'any 2012 amb el festival SCAN, i la iniciativa de la publicació BLOC permet reprendre aquesta relació en un nou format. "Des de l'SCAN la nostra voluntat és implicar les institucions culturals de Tarragona en el projecte", ha celebrat Jesús Vilamajó, director de l'SCAN. 

La presentació s'ha completat amb una completa explicació de Pablo Varona, expert també en epigrafia, que ha permès descobrir quines "píndoles de microhistòries" amaguen algunes de les inscripcions que es conserven a la Necròpolis. Aquesta visita per la col·lecció epigràfica ha permès tornar a donar vida a alguns dels personatges que aquests textos gravats en pedra recordaven o conmemoraven. 

L'acte ha comptat també amb la presència dels nou artistes que han participat al projecte: Alba Rodríguez, Carles Llop, Cristina Serra Juncosa, Verònica Moragas Rovira, Gerard Boyer, Nani Nolla, Pep Escoda, Rubén Perdomo i Albert Villena. 

Següent: Club de Lectura Llegim el Patrimoni: Dones empoderades?
Anterior: Horaris de desembre i Nadal a les seus del MNAT

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar