Mínim 4 lletres

Notícia

Notícia

Comencen les obres de rehabilitació de les cobertes del museu de la Necròpolis de Tàrraco

11 de juliol de 2024

El projecte integral de rehabilitació de la Necròpolis de Tàrraco es posa en marxa amb l’inici de la primera de les actuacions previstes: la rehabilitació de les cobertes de l’edifici del museu, situat al centre del jaciment. Els treballs en aquest espai del MNAT estan finançats pel Ministeri de Cultura a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb els fons europeus Next Generation, i són un pas endavant de cara a la reobertura de l’edifici, construït el 1930 en paral·lel a l’excavació del jaciment.

L’acció té un pressupost d’adjudicació de 401.972,03 euros, que formen part de la inversió de 7 milions prevista en el projecte de rehabilitació. Aquesta actuació integral és impulsada per la Gerència d’Infraestructures i Equipaments de Cultura del Ministeri de Cultura, a través de la Societat Mercantil Estatal de Gestió Immobiliària del Patrimoni (SEGIPSA). El projecte de rehabilitació comprèn el museu, jaciment, jardins i accessos a l’espai, gestionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Reforç i millora de l’estructura

La rehabilitació de les cobertes del museu, que té una durada prevista de nou mesos, té l’objectiu de reparar les lesions presents a l’edifici, que han estat provocades principalment per filtracions d’aigua i despreniments. En concret, es desmuntarà part de l’estructura actual del sostre i s’instal·larà tant una nova coberta inclinada a la teulada superior, així com una nova coberta plana al terrat de l’edifici.

L’actuació permetrà millorar la impermeabilització del sostre de l’edifici així com reforçar-ne l’estructura. S’empraran materials per recobrir les cobertes de les mateixes característiques que els actuals, amb l’objectiu de preservar el valor històric de l’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Els treballs aniran acompanyats d’actuacions de protecció de les peces arqueològiques conservades a l’interior del museu i que no poden ser traslladades, així com un seguiment i control arqueològic de tots els treballs de desmuntatge. L’empresa adjudicatària de la rehabilitació és RèCOP Restauracions Arquitectòniques S.L.

Adaptació del circuit de visita

Durant l’execució de les obres de rehabilitació de la coberta està previst que l’espai de la Necròpolis de Tàrraco continuï obert al públic. Les obres tindran, però, afectacions al recorregut de la visita, que se senyalitzaran degudament per tal de minimitzar les molèsties als visitants. Es recomana als visitants que consultin la web així com les xarxes socials del MNAT per tal de comptar amb informació actualitzada sobre les afectacions vigents en cada moment.

Els treballs a les cobertes del museu es farà en paral·lel a la redacció del projecte executiu de rehabilitació integral de la Necròpolis de Tàrraco. Aquesta tasca, així com la direcció de l’obra, està adjudicada a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Urbana Strata, i en la seva elaboració estan treballant de forma coordinada el Departament de Cultura i el Ministeri de Cultura.

La Necròpolis de Tàrraco (segles III-V dC) és un dels set espais que actualment formen part del MNAT i, des de l’any 2000, està declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO dins del conjunt arqueològic de Tàrraco. El jaciment es va localitzar el 1923 durant les obres de construcció de la fàbrica de tabacs i la seva excavació, així com el projecte de museu, va ser impulsat per l’eclesiàstic i arqueòleg Joan Serra i Vilaró.

Següent: Afectació a la visita a la Necròpolis de Tàrraco dimarts 16 de juliol
Anterior: Monòlegs al Tinglado 4 i visites teatralitzades, protagonistes de la programació d’estiu al MNAT

Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització.

Més informació Tancar